Refreshed Hummus

Humusul a fost întotdeauna o rețetă orientală pe ușor de făcut, teribil de gustoasă și de asemenea atotcuprinzător de sățioasă. Am adoptat-o, am modificat-o după bunul plac și am impresionat mereu oaspeții dragi cu ea, pentru că nu e tocmai… obișnuită românilor. Cu pâine prăjită, proaspătă sau lipie, hummusul crește inimile așa cum cresc cozonacii în cuptor, de Crăciun.

Memento: Această rețetă are cantitățile măsurate pentru doi meseni

Ingrediente de bază:

500 grame năut, 5-6 linguri tahini, 5 morcovi medii-mici, 5-6 castraveți românești mici, 1 căpățână de usturoi, 1 lămâie, 1 lime

Condimente și alte adăugiri:

Sare, piper, ulei de măsline, salvie, pătrunjel

Metodă de preparare:

Pe o tavă de copt, se așează ocoși morcovii curățați, proaspeți, de un portocaliu intens, alături de 4 căței de usturoi. Se lasă împreună să petreacă până când se fac aurii, rumeniți ușor, și se parfumează toată bucătăria. Se scoate tava și se lasă la tihnit câteva momente, până când pregătim blenderul.

În el, turnăm toate boabele de năut, pasta de susan, 3 linguri ulei de măsline,legumele coapte și zeama de la o lămâie, alături de zeama unui lime (limetă). Desigur, tot aici adăugăm sarea și piperul, după gust.

Când blenderul le-a transformat pe toate într-o cremă delicioasă, adăugăm pătrunjelul, castraveții tăiați mărunt și opțional încă 2 căței de usturoi (pisat) și salvie, apoi le așezăm pe o farfurie primitoare, la pozat. Peste tot amestecul, decorăm cu coajă de lime și cu felii subțiti de castravete, ca să facă cu ochiul pofticioșilor.

Noi am pus puțin la copt lipia înainte, nepăsătoare și parfumată cu spray de ulei de măsline. O nebunie demnă de început de toamnă!

Pentru noi nu-i doar mâncare… e (con)știința artei gătitului! Poftă bună!

Lasă un comentariu